Terapii
03
Terapia MEDEK
Ce este Cuevas Medek Exercises (CME)?
Terapia MEDEK este o terapie psihomotorie, dinamică, dezvoltată de Ramon Cuevas în anul 1972. Scopul de bază al CME este provocarea raspunsurilor posturale automate la copii cu întârziere motorie, indiferent de nivelul de conştientizare şi afectare neurologică.
Caracteristicile CME
- Provoacă apariţia funcţiilor motorii automate absente, expunând copilul la influenţa forţei gravitaţionale
- Expunerea copilului la forţa gravitaţionala se face treptat, cu suport progresiv, dinspre caudal spre distal
- Cooperarea şi motivarea copilului nu sunt obligatorii
- Streching-ul face parte din terapia CME
- Tonusul crescut la nivelul extremităţilor inferioare nu este un impediment în obţinerea ortostatismului
De la ce vine MEDEK?
MEDEK este acronimul spaniol pentru Metodo Dinamico de Estimulacion Kinesica.
Ce aduce nou CME?
Noutatea cu care vine Terapia CME rezidă în noile răspunsuri care apar din creierul imatur. Un copil cu nevoi speciale tinde să nu se adapteze la fel de repede atunci când se confruntă cu noi experienţe biomecanice, deoarece starea de dezvoltare imatură le scade pragul de toleranţă emoţională.
Ce presupune CME?
în funcţie de nivelul de control motor la care se află copilul (cap,trunchi) exerciţiile sunt efectuate pe masă sau pe podea, cu accesoriile specifice terapiei MEDEK.
Pentru a ajunge în etapa finală de menţinere a ortostatismului şi apoi mersul, copilul trebuie să deţină capacitatea de a-şi extinde corpul împotriva gravitaţiei. Pentru obţinerea acestei capacităţi, ajutăm copilul să dezvolte extensia antigravitaţională.
Alegerea exerciţiilor se face în funcţie de potenţialul copilului de a reacţiona, iar familia este parte important din echipă, deoarece aceasta trebuie să continue exerciţiile învăţate în sala de terapie.
De la ce vârstă este potrivit să se înceapă CME?
Terapia poate fi aplicată începând cu vârsta de 3 luni până la obţinerea mersului independent. Terapia trebuie să înceapă cât mai repede deoarece este influenţată de raportul talie-greutate -nivel motor al copilului .
Ce contraindicaţii are CME?
- Osteogeneza imperfecta
- Convulsii necontrolate, epilepsie severă
- Orice diagnostic de natură degenerativă care afecteaza ţesutul neuromuscular