Terapii

01

Conceptul Bobath

Este o metoda de reabilitare neuromotorie bazată pe două principii, inhibarea mișcărilor exagerate și facilitarea mișcărilor fiziologice voluntare, se adresează tuturor afecțiunilor neurologice ce implică tulburarea mișcărilor normale, deficit motor, perturbarea echilibrului etc.
Se folosesc numeroase tehnici de mobilizare a segmentelor afectate, tehnici de facilitare ale grupelor musculare afectate, tehnici pentru stimularea și îmbunătățirea echilibrului, se utilizează frecvent în terapie, joaca pentru a se obține coordonarea mișcărilor corect și stimularea modelelor funcționale de mișcare ce pot fi integrate în viața de zi cu zi.

03

Stimularea oro-facială

Este reprezentată de o serie de tehnici manuale (vibrații, presiuni, masaj) sau cu ajutorul unor instrumente, la nivelul musculaturii faciale, buzelor, gurii și intrabucal (în gură), pentru a îmbunătăți sau pentru a dobândi funcții precum suptul, masticația , deglutiția (înghițirea) sau pentru corectarea arhitecturii feței (în cazul unor sindroame genetice).
Stimularea oro-facială este indicată în următoarele afecțiuni:
– Tulburări ale suptului în cazul copiilor prematuri și al sugarilor la termen;
– Tulburări ale deglutiției și masticației;
– Sindroame genetice (Down, Prader Willi, Wolf-hirschhorn etc) ;
– În cazul prezenței frenului lingual ;
– Ptoze palpebrale;
– Paralizii cerebrale;
Stimularea oro-facială este parte integrantă în cadrul metodei Castillo Morales, metodă aplicată de către terapeuții noștrii.

05

Terapia Schroth

Terapie dedicată copiilor începând cu vârsta de 8 ani ce prezintă tulburări de statică la nivelul coloanei vertebrale (scolioză, hipercifoză, hiperlodoză etc). Terapia presupune corectarea coloanei și centurilor scapulară și pelvină) în toate cele trei planuri, copilul menține practic aceste corecții în timpul exercițiilor privindu-se în oglindă iar în tot acest timp copilul folosește respirația ghidată.
Terapia se utilizează în cazul scoliozelor, dar și al maladiei Scheuermann și necesită un nivel de înțelegere al exercițiilor, deaceea terapia se poate utiliza la copii cu vârsta de peste 8 ani.

06

Kinesiotaping

Este o metodă adjuvantă în cadrul programului de kinetoterapie ce implică aplicarea unor benzi elastice pe piele, ce au proprietăți speciale cu scopul de: a reduce durerea, a facilita o mișcare fiziologică, a pune în tensiune sau a relaxa un mușchi, ,a stabiliza o articulație sau chiar cu scopul de drenaj limfatic. Respectându-se regulile de aplicare benzile se pot utiliza în afecțiuni neurologice, ortopedice, post-traumatice.

02

Metoda Vojta

Metodă de reabilitare neuromotorie ce are la bază locomoția reflexă, implică stimularea anumitor zone, clar definite, de pe suprafața corpului, pacientul aflându-se în decubit dorsal, ventral sau lateral (poziția fiind și ea facilitatorie pentru generarea unui model de mișcare), obținem modele de dezvoltare înnăscute, modele ce sunt activate la nivel cerebral.

Metoda Vojta se aplică in următoarele situații
– Tulburări centrale de coordonare la vârsta sugarului
– Tulburări de mişcare ca urmare a leziunilor sistemului nervos central (Pareze cerebrale, apoplexie, scleroză multiplă ş.a.)
– Paralizii periferice ale braţelor şi picioarelor (de exemplu pareze de plex brahial, spina bifida, leziuni medulare ş.a.)
– Diferite boli musculare
– Îmbolnăviri şi limitări funcţionale ale coloanei vertebrale, ca spre exemplu diformităţi ale coloanei vertebrale (Scolioze)
– Leziuni ortopedice / traumatologice relevante ale umărului şi braţelor, şoldului şi picioarelor
– Tratamentul dezvoltării defectuoase a şoldului (displazii / luxaţii de şold)
– Probleme ale funcţiilor respiratorii, deglutiţiei şi masticaţiei

Locomoția reflexă poate activa și influența nu doar reacții motrice, ci și
– Oculomotricitatea (mișcarea globilor oculari)
– Motricitate orofacială (mișcarea limbii, a mandibulei etc)
– Reacții vegetative (supt, deglutiție, funcția vezicii și intestinului, respirația etc)

04

Metoda Castillo Morales (RCM)

Castillo Morales este un concept de reabilitare neurologică pentru bebeluși (de la cele mai mici vârste), copii și adulți cu afecțiuni ale sistemului nervos central sau periferic, de diferite etiologii, congenitale sau dobândite. Dr. Rodolfo Castillo Morales a legat neurodezvoltarea de viața intrauterină, ceea ce a permis o abordare „integrală” a individului, adică interconectarea ansamblului postural cu complexul orofacial și ulterior cu vederea.
Practic Morales ne propune o formă de stimulare ce folosește, zone și direcții motorii de pe suprafața corpului, dar mai ales la nivelul feței, folosind resurse tehnice precum presiunea, vibrația, tracțiunea, alunecarea etc. Metoda Castillo Morales are la bază principiile neurofiziologice, Morales folosind modelele de dezvoltare ontogenetice pentru a ajunge la scopurile terapeutice dorite.
Metoda este indicată în cazul afectării procesului de supt, deglutiție, masticației, pentru stimularea sau corectarea limbajului, în diferite dificultăți ce implică hrănirea sau gestionarea lichidelor, de asemenea este indicată în general în toate afecțiunile neurologice și în special în cele ce implică hipotonie, în sindroame genetice etc.
Metoda Morales nu are limite în ceea ce privește vârsta, putând fi aplicată la prematuri pentru dobândirea suptului, la copii cu afecțiuni ce implică tratament recuperator îndelungat, dar la fel de bine se poate aplica și adulților, schema terapeutică și frecvența sunt stabiliite de către terapeutul copilului în funcție de necesitățile copilului, fiind o metodă complexă, abordarea este una adaptată, metoda putând fi combinată și cu alte abordări terapeutice.

ADIA
Kineto

Scrie un mesaj